wapen Hartsuiker
Familiewapen Hartsuiker
De hiernaast staande afbeelding is gemaakt naar het voorbeeld van een zegel, bevestigd aan een document dat in november 1956 gevonden werd door de gemeente archivaris in het gemeente archief van Kampen (Overijssel).

Dat nog in zeer goede staat verkerende document is van 29 januari 1594 en kan nog altijd worden bekeken. Het gaat over ene Albert Hartsuecker die rond het jaar 1600 de schout was van de stad Kampen. Nader onderzoek leert dat dit wapen ook al voor die tijd in gebruik was bij de familie.
De verklaring van de onderdelen.
Het wapen is als volgt opgebouwd:

Een schild in goud met daarop een rood hart doorkruist met twee rode pijlen. Boven dit schild is afgebeeld een helm in blauw met vizier in goud en rood waarop een tweetal gouden vleugels, de arendsvlucht. Tussen deze vleugels staat weer een pijl, nu in goud. Het schild en de helm worden omlijst door de dekkleden in de kleuren rood en goud. Dit kleed ook wel tarpaulin genoemd stelt de uit vroeger tijden (meestal geteerde) waterdichte mantel voor.

Het oorspronkelijke wapen is te zien op een redelijk groot loden of tinnen zegel onder een officieel document. Het wapen op dit zegel wordt omringd door de naam Albert Hartsuecker.
Startpagina